Als je op het parkeerterrein van jouw werk een usb-stick vindt, dan weet je natuurlijk al lang dat je deze niet in je eigen laptop of PC moet steken om te achterhalen of een collega deze misschien verloren is. Je weet al lang dat dit een bekende truc is om op deze manier toegang te kunnen krijgen tot jouw laptop/PC en in het ergste geval zelfs tot het gehele interne netwerk. Maar als je op zakenreis in het buitenland bent, laat je dan niet soms je laptop in je hotelkamer achter? Weet je zeker dat er niet iemand aan je laptop heeft gezeten terwijl jij hebt genoten van een biertje op het terras? 

Het scenario: spionage

Wanneer je werkzaam bent in een organisatie met biologisch laboratorium, dan kan de kennis in jouw organisatie, bijv. over hoog-risico pathogenen, ook voor anderen interessant zijn en kun je een doelwit zijn voor iemand die via jou of jouw apparatuur probeert toegang te krijgen tot deze informatie. Digitale spionage is namelijk de meest gemakkelijke vorm om informatie weg te halen. Vaak zijn de medewerkers zelf de zwakste schakel, door bijvoorbeeld  een bijlage in een email te openen of je tijdens een congres aan te melden op de centrale website om te kunnen reageren op stellingen. Op deze manier kan er toegang verkregen worden tot jouw digitale apparatuur. Waar moet je op letten en hoe kun je spionage voorkomen? 

Handelingsperspectief

De belangrijkste regel is uiteraard: wees altijd alert op mogelijke spionage en probeer te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot jouw apparaten. Laat je digitale apparatuur niet onbeheerd achter, gebruik geen onbekende USB-sticks of opladers, open geen bijlagen of links in e-mails waarvan je de afzender niet kent, etc.. 
Vooral tijdens een zakenreis ben je extra kwetsbaar voor spionage. Je bent namelijk niet binnen de beveiligde omgeving van jouw organisatie. Vooral in landen als o.a. China of Rusland is het mogelijk dat er spionage plaatsvindt vanuit overheden. Wanneer je naar dergelijke landen reist, probeer dan een ‘schone’ telefoon en laptop mee te nemen, zodat er niets te halen valt als iemand onverhoopt toegang tot jouw apparatuur krijgt.  
Wanneer je vermoedt dat iemand mogelijk toegang heeft gehad tot jouw apparatuur, neem dan zo snel mogelijk contact op met je ICT afdeling. 

Jouw scenario delen

Wil je meer weten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor de Biosecurity Kennisdag  op donderdag 10 november in Amersfoort en geef je op voor de workshop “Spionage op buitenlandse reis”. Wil je graag met Bureau Biosecurity verder praten over dit scenario of loop je zelf tegen een biosecurity scenario aan die je graag zou willen delen met vakgenoten, laat het ons weten!  Het Bureau Biosecurity is te bereiken via biosecurity@rivm.nl.