In het voorjaar zijn twee publicaties verschenen die van belang zijn voor biosecurity. De WHO publiceerde Laboratory biosecurity guidance. Dit is een herziening van Biorisk management: laboratory biosecurity guidance uit 2006. Ook verscheen nieuw beleid van de Amerikaanse overheid over onderzoek met hoogrisico pathogenen en dual-use.
WHO Laboratory biosecurity guidance
De WHO heeft in juni de Laboratory biosecurity guidance gepubliceerd. Dit document is een herziening van Biorisk management: laboratory biosecurity guidance uit 2006. De focus van de herziene leidraad ligt op biosecurity risicobeoordeling, bioveiligheidscomités binnen organisaties en een voorstel voor een systeem van nationaal toezicht. Deze leidraad volgt de principes van de risicobeoordeling voor bioveiligheid zoals eerder geïntroduceerd in WHO’s Laboratory biosafety manual, vierde editie (LBM4).
De Laboratory biosecurity guidance biedt praktische hulpmiddelen en richtlijnen voor het beheren van biosecurity risico's in laboratoria. Naast verschillende biosecurity pijlers waaronder materiaal, transport, werkzaamheden, opslaan en het vernietigen van monsters, komen ook actuele thema’s als cybersecurity en artificial intelligence aan bod.
US Government Releases Policy for Oversight of Dual Use Research of Concern and Pathogens with Enhanced Pandemic Potential
Op 6 mei 2024 publiceerde de Amerikaanse overheid (OSTP) een uitgebreid beleid voor toezicht op dual-use onderzoek met hoogrisico pathogenen, ook wel Pathogens with Enhanced Pandemic Potential genoemd. Dit nieuwe beleid combineert het huidige beleid voor dual-use onderzoek met hoogrisico pathogenen met nieuwe regels voor toezicht op dit onderzoek en hoe dit in samenwerking met instellingen gerealiseerd kan worden. Hoewel dit Amerikaans beleid is, zal dit mogelijk ook invloed hebben op onderzoek dat in Europa wordt uitgevoerd, zeker indien het (mede) gefinancierd wordt door bijvoorbeeld de NIH.