U bevindt zich op: Home Kennisplein Nieuwsberichten Nieuw bewijs antraxincident Sovjet Unie 1979

Nieuw bewijs antraxincident Sovjet Unie 1979

Verontreinigd vlees zou volgens de officiële lezingen de oorzaak zijn van de miltvuuruitbraak in Rusland in 1979. Maar waarschijnlijker is dat de antrax uit een geheime fabriek voor ontwikkeling van biologische wapens was ontsnapt. 37 Jaar later hebben wetenschappers uit weefsels van twee slachtoffers antrax DNA geïsoleerd en in kaart gebracht.

In 1979 stierven tenminste 66 mensen aan de gevolgen van miltvuur, ook bekend als anthrax, in het Russische stadje Sverdlovsk. Hoewel aanvankelijk ontkend werd dat een nabijgelegen militair laboratorium de bron van de uitbraak was, werd dit na het uiteenvallen van de Sovjet Unie toch toegegeven door Boris Yeltsin met het citaat “the KGB admitted that our military developments were the cause”; dit betekent dat de Sovjet Unie het Verdrag inzake biologische wapens uit 1972 zou hebben geschonden. Tot 50 kilometer van het onderzoekslaboratorium waren de ziekte- en sterfgevallen gevonden, bijna in een recht spoor, doordat de gevaarlijke anthrax-sporen met de noordwestelijke wind mee waren gevoerd.

In 2016, 37 jaar na het incident, is het DNA van de anthrax-bacterie die vrij kwam, helemaal in kaart gebracht. Het genoom van de bacterie toont geen sporen van genetische modificatie, en er waren dus geen eigenschappen geoptimaliseerd om de bacterie als biologisch wapen in te zetten. De beschikbaarheid van de genetische blauwdruk van deze Sverdlovsk stam, en de database die de wetenschappers aanlegden van alle bekende anthrax-bacterie genomen, maakten microbieel forensisch onderzoek naar anthrax uitbraken in de toekomst makkelijker. “Als deze stam ooit nog ergens opduikt weten we het te herleiden”, aldus één van de wetenschappers.

Meer informatie:

Artikel in Science Magazine

Zoeken:

Service