U bevindt zich op: Home Kennisplein Nieuwsberichten Terugblik derde Biosecurity Kennisdag

Terugblik derde Biosecurity Kennisdag

Op donderdag 27 oktober heeft de derde biosecurity kennisdag plaatsgevonden. Deze dag stond in het teken van het vergroten van biosecurity bewustwording, de mysterie guest, workshops en netwerken. In totaal waren er 67 deelnemers en mede dankzij hun enthousiasme en inzet kijkt Bureau Biosecurity terug op een geslaagde dag.

De derde biosecurity kennisdag werd geopend door de Directeur-generaal van het RIVM, em. prof. dr. André van der Zande. Het ochtendprogramma bestond uit een update over biosecurity, waaronder wat speelt er op nationaal en internationaal niveau, gevolgd door een intermezzo bestaande uit een bewustwordingstraining. De boodschap van deze training was; signaleer afwijkende situaties, durf te vertrouwen op je onderbuikgevoel en maak situaties bespreekbaar. Ton Aben en Ruud van de Berg sloten het ochtenddeel af door hun ervaring met het inzetten van een mysterie guest met het publiek te delen. Door de deelnemers werd dit onderdeel als leerzaam ervaren en gezien als een ware ‘eye-opener’.

Workshops

Tijdens het middagdeel was het mogelijk om verschillende workshops te volgen. De workshops die werden aangeboden waren: ‘Kennismaking met Biosecurity’, ‘Kwetsbaarheidsanalyse’, ‘Inbraak veroorzaakt uitbraak’, ‘De vreemde eend in het lab’ en ‘Mogelijk dual-use onderzoek: wat nu?’. Bij de laatste workshop was Gerlof Kruidhof van het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. De presentaties en relevante achtergrondinformatie behorend bij de workshops zijn terug te vinden elders op onze website.

Evaluatie

Na afloop van de biosecurity kennisdag hebben we aan de deelnemers gevraagd om de bijeenkomst te evalueren. Met een respons van meer dan 50 procent (36 van 67) hebben we goed beeld gekregen van hoe deelnemers de dag ervaren hebben, wat er goed ging en waar we de volgende keer extra aandacht aan kunnen besteden. Voor het merendeel van de ge-enquêteerde deelnemers (94%) voldeed de dag aan de verwachtingen. De bewustwording van de deelnemers is vergroot en er was voldoende ruimte om te netwerken. Uit de aandachtspunten blijkt dat er onder andere behoefte is aan meer diepgang tijdens de workshops. Een andere opmerking die we meenemen naar volgend jaar is de berichtgeving voorafgaand aan de kennisdag bij een breder publiek onder de aandacht brengen. De onderwerpen die tot nu toe zijn aangeleverd om tijdens een volgende kennisdag onder de aandacht te brengen leveren genoeg inspiratie op om ook in 2017 een aantrekkelijk programma samen te stellen.

Save the date - Biosecurity Kennisdag 2017

De datum voor de vierde biosecurity kennisdag ligt vast op 2 november 2017. Net als afgelopen jaren zal deze bijeenkomst plaatsvinden in het Mercure hotel in Amersfoort. Het programma staat nog helemaal open en wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeftes van de deelnemers. Heeft u ideeën over invulling van deze volgende kennisdag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.


 

Zoeken:

Service