U bevindt zich op: Home Kennisplein Nieuwsberichten Column Burgemeester Aboutaleb

Column Burgemeester Aboutaleb

Voor het eerst hebben wij een gastcolumnist in onze Biosecurity Nieuwsbrief: Ahmed Aboutaleb. De heer Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam en tevens de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In zijn column beschrijft hij de noodzaak van de dialoog tussen hulpdiensten en laboratoria om te zorgen voor goede afstemming van de respons, en voor het minimaliseren van veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Veiligheid door samenwerking


De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) staat voor ‘samen sterk in hulp en zorgverlening en in risico-en crisisbeheersing’, in samenwerking met de hulpverleningsdiensten, burgers en het bedrijfsleven. Door goed samen te werken, wordt leed en schade bij incidenten beperkt of zelfs voorkomen. Dit geldt ook voor risico’s op het gebied van openbare gezondheidszorg en veiligheid. Daarom leveren wij ook een actieve bijdrage aan de ziektepreventie of fysiek onveilige situaties.

Een constructieve dialoog met de bijzondere wetenschappelijke laboratoria binnen het werkgebied van de Veiligheidsregio heeft er toe geleid dat veiligheids- en gezondheidsrisico’s worden beperkt. Daarnaast hebben we, in goed vertrouwen, scenario’s opgesteld voor het geval dat er een organisme uit een laboratorium vrij komt.

Ook al is deze kans zeer klein, wij willen dat betrokken hulpdiensten zich goed voor kunnen bereiden voor het geval dát. Belangrijker nog is dat wij kennis en ervaring uitwisselen met deze laboratoria zodat zij weten hoe ze zelf met risico’s om moeten gaan en zodat wij, VRR, hun procedures en werkwijzen kennen. Zo is het van groot belang voor onze hulpverleningsdiensten om te weten hoe laboratoria zijn ingericht, hoe de veiligheidszones zijn ingedeeld en of er markering aanwezig is in de werkruimten.

In het bijzonder kijken we naar laboratoria waar wordt gewerkt met hoog-risicopathogenen (klasse III en hoger), zoals wij dat ook doen bij andere bedrijven waar wordt gewerkt met (chemische) middelen die gezondheidsschade kunnen opleveren voor mens (en dier). Door biosafety- en biosecurity-maatregelen van de laboratoria zelf is de kans op een incident uiterst klein. De eisen aan het werken met pathogenen ter bescherming van de medewerkers zijn streng. Toch neem ik als bestuurder een relatief klein risico met een potentieel hoge impact zeer serieus. Zeker omdat zo’n incident in een dicht verstedelijkt gebied kan gebeuren, of in de omgeving van mensen die extra kwetsbaar zijn.

De VRR heeft veel ervaring met de inschatting van risico’s en het beperken van de gevolgen. Daarom heb ik vertrouwen in de vakmensen vanuit de VRR en de laboratoria die hun kennis samenbrengen. Dat leidt tot een gedegen voorbereiding op alle mogelijke scenario’s. Dat is een goede boodschap voor mijn collega-bestuurders in andere gemeenten binnen de regio en niet in de laatste plaats voor onze bewoners.

Ik roep mijn collega-bestuurders elders in het land op om met de hoogrisico-laboratoria in hun gebied het gesprek aan te gaan. Oefen samen, leer van elkaars manier van werken kennen en stem waar mogelijk op elkaar af. Zo kan het hoogwaardig onderzoek dat wordt uitgevoerd in deze instellingen een veilig en belangrijk onderdeel blijven van de regionale en nationale kenniseconomie.

Ahmed Aboutaleb,
Burgemeester van Rotterdam
Tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
 

Burgemeester Aboutaleb

 

Meer informatie:

Beleidskader hoog-risico biologische laboratoria Rotterdam-Rijnmond

 

Zoeken:

Service