Op 1 november 2018 vond de vijfde Biosecurity Kennisdag plaats. Net als voorgaande jaren bestond het programma uit een plenair deel, workshops en tijd om bij te praten met uw netwerk.
De volgende Biosecurity Kennisdag staat gepland voor 14 november 2019.
Programma 2018
Thema: Perspectieven op Biosecurity
9.00 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Welkom door dagvoorzitter André Jacobi, Centrum Veiligheid, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
10.10 uur Actualiteiten rondom biosecurity
Rik Bleijs, Bureau Biosecurity, RIVM
10.30 uur Internationaal biosecurity perspectief
Mark van Passel, Centrum voor infectieziektenbestrijding, RIVM
10.50 uur iGEM: knutselen aan biologische machines
Niek Savelkoul, Jurre Steens en Stijn Prinsen, Wageningen University & Research
11.30 uur De wereld van cybercrime ontmoet biosecurity
Recherchekundige Digitaal, Team High Tech Crime, Politie
12.00 uur Lunch
13.30 uur Parallelsessie 1
14.45 uur Pauze
15.00 uur Parallelsessie 2
16.15 uur Borrel
Onderwerpen binnen de parallelle sessies
Op de Biosecurity Kennisdag werden ’s middags twee parallelsessies gehouden met verschillende onderwerpen. Alle deelnemers werden ingedeeld voor een dialoogsessie "Samen naar een realistisch biosecuritybeleid". Voor een tweede onderwerp binnen de parallelsessies kon gekozen worden uit één van de drie andere onderwerpen: "Perspectief op de toekomst", "Biosecurity in de praktijk: diagnostiek en biosecurity" of "Dual-use onderzoek en exportcontrole".
1. Samen naar een realistisch biosecuritybeleid
In het komend jaar zal de voorgenomen biosecurity wetgeving inhoudelijk worden uitgewerkt door de overheid. In dit wetgevingstraject is het van belang dat de overheid van gedachten wisselt met medewerkers van organisaties voor wie de wetgeving van belang is, om tot realistisch beleid te komen. We werken in deze interactieve workshop toe naar een gezamenlijk beeld van het Nederlandse biosecuritybeleid aan de hand van prikkelende vragen en een goed gesprek.
2. Perspectief op de toekomst
Door de snelle ontwikkelingen in de moderne biotechnologie (synthetische biologie, CRISPR/Cas etc) worden er in de komende tien jaar veel nieuwe toepassingen verwacht, waardoor kennis en apparatuur steeds toegankelijker en verkrijgbaarder worden. In deze sessie zullen we een discussie starten om mogelijke dreigingen vanuit geavanceerde biotechnologische technieken te identificeren en wat dit betekent voor biosecurity.
3. Biosecurity in de praktijk: diagnostiek en biosecurity
In deze workshop gaan we aan de slag met biosecurity en het perspectief vanuit de diagnostiek: hoe te handelen als je een infectie met een bioterroristisch agens vermoedt? Hoe trek je aan de bel? Waar let je op in het laboratorium? Een interessante sessie aan de hand van casuïstiek en veel voorbeelden. Interessant voor iedereen die zelf betrokken is bij diagnostiek, of voor mensen die een kijkje willen nemen in de biosecurity van een laboratorium: hoe is het in Nederland geregeld?
4. Dual-use onderzoek en exportcontrole
Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgt Bureau Biosecurity deze workshop over de dual-use exportvergunning (EU (Europese unie) verordening 428/2009) en de mogelijkheid tot aanvraag van een proefvergunning (sondage). Aan de hand van cases en voorbeelden doorlopen we hypothetische situaties en aanvragen. Je kunt natuurlijk zelf ook voorbeelden inbrengen: dan komen we tot een oplossing of advies.