In het najaar zijn verschillende publicaties verschenen die van belang zijn voor biosecurity. Nuclear Threat Initiative (NTI-bio) publiceerde een rapport over de beheersing van de risico’s van biodesign tools. Het Canadese Biorisk Institute publiceerde een guidance document voor biorisk management ISO 35001 norm.  Van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) verscheen een biosecurity strategie over pandemische paraatheid. 

Developing Guardrails for AI Biodesign Tools
De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) met biowetenschappen biedt enorme potentiële voordelen voor de maatschappij, maar vooruitgang in AI-biodesign tools brengen ook aanzienlijke risico's op misbruik met zich mee. Momenteel zijn er nog weinig maatregelen om ervoor te zorgen dat de voordelen van deze technologieën veilig kunnen worden gerealiseerd met een minimale kans op misbruik. In november publiceerde het Nuclear Threat Initiative (NTI-Bio) een rapport waarin potentiële maatregelen zijn onderzocht voor het veilig gebruik van biodesign tools. In het rapport worden verschillende aanbevelingen gedaan, waaronder het introduceren van screening mechanismen voor gebruikers en het regelen van toegang tot deze tools.

Establishment, Implementation, and Auditing of a Laboratory Biorisk Management System based on ISO 35001:2019
De ISO 35001 norm definieert een proces voor het identificeren, beoordelen, beheersen en bewaken van de risico's verbonden aan risicovolle biologische materialen. Dit document is van toepassing op alle laboratoria of andere organisaties die werken met, transporteren en/of verwijderen van risicovolle biologische materialen. Recent is een leidraad gepubliceerd met praktische informatie over hoe deze ISO norm in de praktijk geïmplementeerd kan worden: https://bioriskinternational.com/book

CEPI Biosecurity Strategy
De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) heeft in september een biosecuritystrategie gepubliceerd tijdens de High-level Week 2024 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het rapport is gericht op het versterken van biosecurity wereldwijd en benadrukt ook de toewijding van CEPI ten aanzien van pandemische paraatheid. In de strategie worden biosecurity kwetsbaarheden benoemd en een vijftal strategieën en doelen beschreven om deze te beteugelen, mede in het licht van het tegengaan van nieuwe pandemieën.