Op donderdag 2 november heeft de vierde Biosecurity Kennisdag plaatsgevonden. Uit de enthousiaste reacties na afloop mogen we concluderen dat het een geslaagde dag was, met als hoogtepunt de officiële lancering van de Biosecurity Kwetsbaarheidsanalyse.

Voor de vierde keer werd de jaarlijkse Biosecurity Kennisdag in het Mercure Hotel in Amersfoort gehouden op 2 november. Met in totaal 108 deelnemers kunnen we spreken van een grote opkomst. Het doel van het plenaire deel was om de plannen van de overheid  te vertalen naar de praktijk. Tevens wilden we een inkijkje in een biosafetyincident geven, waar mogelijk ook biosecurityaspecten aan kleven. Daarom stonden tijdens het ochtenddeel de volgende onderwerpen op het programma: een uiteenzetting van ontwikkelingen op het gebied van biosecuritybeleid van de overheid, de biosafety- en biosecurityaspecten van een polio-incident, een BioRisk Professional in de praktijk, én de lancering van de kwetsbaarheidsanalyse webtool (www.biosecuritytoolkit.nl). Tevens werd er stilgestaan bij het vertrek van onze vaste dagvoorzitter Sander Banus. Sander is vanaf het begin betrokken bij Bureau Biosecurity, vanaf 1 november is hij werkzaam bij de ANVS in Den Haag.

Workshops

Tijdens het middagdeel was het mogelijk om verschillende workshops te volgen. De workshops die werden aangeboden waren: ‘The Biosecurity Challenge’, ‘Veilig versturen van biologisch materiaal’, ‘Informatie: Is it secret? Is it secure?’, ‘Import en export, wat mag en wat moet…’ en ‘Personeelsscreening: Ken uw collega!’. Een groot deel van de workshops tot stand gekomen in samenwerking met experts van buiten het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en we hebben dit zelf als erg leerzaam ervaren. Het draagt het bij aan een waardevolle uitbreiding van ons netwerk en kennis.

Evaluatie

Elk jaar stellen we het zeer op prijs om terug te horen hoe deelnemers de Biosecurity Kennisdag hebben ervaren. Uit de evaluatie, ingevuld door maar liefst 53 aanwezigen, bleek dat voor meer dan 90% van de deelnemers de dag voldeed aan de verwachtingen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat netwerken een van de belangrijkste aspecten van deze dag is. Een belangrijk verbeterpunt voor volgend jaar is verwachtingsmanagement. We noemen nu alle sessie ‘workshops’, terwijl de interactie en eigen inbreng per sessie erg verschilt. We nemen alle suggesties en opmerkingen mee in de voorbereidingen voor volgend jaar.

Save the date – 1 november  2018

Op 1 november 2018 vieren we het eerste lustrum van de Biosecurity Kennisdag! Net als afgelopen jaren zal deze bijeenkomst plaatsvinden in het Mercure hotel in Amersfoort. De eerste ideeën om deze dag invulling te geven liggen al klaar om verder uitgewerkt te worden. Heeft u suggesties voor het programma voor volgend jaar, laat het ons weten!