Op 14 november 2019 vond de zesde Biosecurity Kennisdag plaats waarbij collega’s vanuit het hele land bijeen kwamen om vanuit verschillende perspectieven het gesprek aan te gaan over biosecurity. 

De zesde Biosecurity Kennisdag bestond net als voorgaande jaren uit een plenair deel in de ochtend en parallelsessies in de middag. Tijdens het ochtenddeel was er ruimte voor een update omtrent de stand van zaken van biosecurity in Nederland. Het daarop volgende presentatie behelsde verschillende biosafety en biosecurity dilemma’s in een hoogrisico faciliteit. Jop Groeneweg nam de zaal vervolgens op een vermakelijke wijze mee in de wereld van risicomanagement en gedragverandering. Je kunt iemand vertellen dat hij zijn gordel om moet doen, maar je kunt ook een irritant piepje integreren dat je dwingt deze om te doen. “Het irritante piepje is dan een probleem dat wordt opgelost met het omdoen van de gordel”. Een soort negatieve prikkel om goed gedrag uit te lokken. Hoe kan je dit toepassen voor bioveiligheid?  De laatste presentatie van de ochtend werd verzorgd door een collega van het Deense Centre for Biosecurity and Biopreparedness over de beoordeling van dual use onderzoek en hoe dit in Denemarken geregeld is.

Parallelsessies

Na de lunch was er keuze uit vijf onderwerpen, dual use: ondubbelzinnig onderzoek; Biotechnologische producten en processen met minimale biosafety en biosecurity risico’s; Biosecurity in jouw organisatie; Biosecurity in beeld en Biosecurity door de ogen van de omgevingsdiensten, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-en en veiligheidsregio’s. De presentaties van de sessies zijn hier terug te vinden.

Evaluatie

Na afloop van de dag is door meer dan de helft van de deelnemers het evaluatieformulier ingevuld. Over het algemeen werd de dag goed ontvangen en voldeed aan de verwachtingen. Als positieve punten worden het gevarieerde programma, de interactie en de gelegenheid om te netwerken genoemd. Punten die we volgend jaar zeker zullen overwegen zijn de lengte van de workshops, de ruimte in de zaal van de plenaire sessie en de herkenbaarheid van collega’s die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied (bijvoorbeeld ziekenhuis, biotech, bouw, etc.).

Save the date – 19 november 2020

De datum voor de zevende Biosecurity Kennisdag ligt al vast maar het programma staat nog helemaal open! We houden ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en horen graag waar vanuit deelnemers behoefte aan is. Dus heb je suggesties voor invulling van het programma van volgend jaar, of heb je iets interessants bij te dragen: laat het ons weten! biosecurity@rivm.nl