Pandemic preparedness, respons, ethisch hacken, export, een greep uit de onderwerpen die tijdens de 9e editie van de Biosecurity Kennisdag aan bod kwamen. Deelnemers vanuit alle hoeken van het land trotseerden storm Ciarán om naar Amersfoort te komen om kennis op te doen en te netwerken. Uit de enorme respons via de evaluatie blijkt dat we samen met de deelnemers terug mogen kijken op een geslaagde dag. 

10 jaar Bureau Biosecurity

Tijdens alweer de 9e editie van de Biosecurity Kennisdag stonden we in de ochtend stil bij het 10-jarig jubileum van Bureau Biosecurity. Samen met jullie blijven we het belang van biosecurity onder de aandacht brengen. Dat doen we door met elkaar in gesprek te blijven en producten te ontwikkelen die daarbij helpen. Rik sloot de presentatie van 10 jaar Bureau Biosecurity af met de lancering van ons nieuwste product, een animatiefilm waarin begrippen gerelateerd aan dual-use worden uitgelegd. 

Om voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie worden zowel internationaal als nationaal acties ondernomen. Lisa Schipper (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) lichtte toe welke afspraken er wereldwijd zijn gemaakt en wat dit betekent voor Nederland. Tevens liet zij zien wat de rol is van het RIVM op dit gebied. 
Het ochtendprogramma werd afgesloten door Sijmen Ruwhof (Secundity). Door Sijmens bijdrage kregen deelnemers een kijkje in de wereld van cybersecurity en ethische hacken en werd de bewustwording van digitale risico’s vergroot. 

De presentaties van Lisa en Sijmen zijn online terug te vinden bij het programma van de Biosecurity Kennisdag 2023

Parallelsessies

Na de lunch was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Het algemene beeld van de middagsessies is dat men enthousiast was om op een bepaald onderwerp de diepte in te gaan en daarover ook in gesprek te kunnen gaan met collega’s.  Opvallend was de enorme belangstelling voor de sessie ‘Respons in geval van een biosecurity incident’. Zeker driekwart van de deelnemers wilde deze sessie bijwonen, reden genoeg om dit onderwerp volgend jaar terug te laten komen.  

Nieuw dit jaar was de netwerksessie, hier kon je middels een korte pitch kennismaken met organisaties als het BVF platform, loket kennisveiligheid en de EBSA om vervolgens met deze organisaties en collega’s het gesprek aan te gaan. Het mooie van de netwerksessie was dat deze naadloos overliep in de afsluiting van de dag, de netwerkborrel.

Save the date – 7 november 2024

De datum voor de Biosecurity Kennisdag in 2024 ligt al vast, maar het programma staat nog helemaal open! Uit de evaluatie blijkt dat er behoefte is onderwerpen als bewustwording, diagnostiek en respons. Die input nemen we mee, maar we houden ook graag ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en horen graag waar deelnemers behoefte aan hebben. Dus heb je suggesties voor invulling van het programma van volgend jaar, of wil je iets bijdragen: Laat het ons weten! biosecurity@rivm.nl.