Net als voorgaande jaren trok de Biosecurity Kennisdag ook dit jaar veel enthousiaste deelnemers. Op de Kennisdag was veel aandacht voor Artificial Intelligence. Daarnaast kwamen thema’s als E-learning, diagnostiek en de zelf-evaluatie van de WHO aan bod en er was voldoende ruimte om te netwerken. We kijken terug op een geslaagde dag.
Na een welkom van onze dagvoorzitter en een update van actualiteiten rondom biosecurity was het woord aan onze internationale gastspreker, Piers Millet. Met zijn presentatie nam Piers het publiek mee in de wereld van de biosecurity aspecten van artificiële intelligentie en DNA synthese. Weten welke biologische technieken en technologieën de gebruiker tot zijn beschikking heeft, kan de biosecurity risico’s op onopzettelijk en opzettelijk misbruik verminderen. Het waarborgen van biosecurity is geen luxe maar een noodzaak in een tijdperk waarin de wetenschap en technologieën sneller ontwikkelen dan de kaders en wetgeving. Door samenwerking en het creëren van bewustwording kan men elkaar scherp houden.
Het plenaire deel vervolgde met drie korte presentaties. Annemarie Bouma (Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) ging in op de Europese diergezondheidsverordening. Jérome Larosch (Ministerie van Buitenlandse Zaken) lichtte het hoe, wie en waarom over de Nederlandse inzet voor het BTWC toe. En tot slot nam Jorrit Broertjes (Amsterdam Universitair Medisch Centrum) deelnemers mee in de epidemiologie van pathogenen die als potentiële agentia voor bioterrorisme worden vermeld. Wil je meer details over het ochtendprogramma? De dia’s staan online.
In de middag gingen deelnemers uiteen voor deelname aan de verschillende sessies. Hierbij was keuze uit Biosecurity e-learning in het onderwijs, Biosecurity escaperoom & dual-use gesprekstructuur, Diagnostiek en biosecurity en Voldoet Nederland aan de WHO eisen voor Biosafety & Biosecurity? In vervolg op het ochtendprogramma was het ook mogelijk om onder leiding van Piers in discussie te gaan over het DNA sequentie screening mechanisme.
Tijdens de Kennisdag konden deelnemers kennismaken met twee nieuwe producten: de RFID kaart en kaartjes waarmee je collega’s kan attenderen hun computer te locken als ze hun werkplek verlaten. Beide producten dragen bij aan het vergroten van biosecuritybewustwording.
De dag werd traditiegetrouw afgesloten met een netwerkborrel.
Save the date – 6 november 2025
De datum voor de Biosecurity Kennisdag in 2025 ligt al vast maar het programma staat nog helemaal open! Uit de evaluatie blijkt dat er behoefte is onderwerpen als bewustwording, safe-by-design en samenwerking met responsorganisaties. Die input nemen we mee, maar we houden ook graag ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en horen graag waar deelnemers behoefte aan hebben. Dus heb je suggesties voor invulling van het programma van volgend jaar, of wil je iets bijdragen: laat het ons weten! biosecurity@rivm.nl.